In het kort

Zonkracht Hummelo is een initiatief waarbij je zonnepanelen aanschaft: niet voor je eigen dak, maar op een (groot) dak elders in Hummelo of omgeving. We hebben inmiddels drie installaties met zonnepanelen geplaatst op de stal van IJsboerderij ‘De Steenoven’ (Ronald Pelgrom en Petra Boomsma), naast de al aanwezige eigen zonnepanelen van Ronald. Een tweede dak hebben we gevonden bij Boerderij Holsen (Henk en Olga Oosterink) aan de Broekstraat. Het derde dak betreft het dak van Van Bommel Beef in Toldijk (Jeroen en Annerie van Bommel). Het project voerden we uit in samenwerkig samenwerking met de AGEM .

De keuze voor zonnepanelen op een centraal dak kan aantrekkelijk zijn als je wel zonne-energie wilt opwekken, maar zonnepanelen niet passen of mogen op je eigen dak.

Alle 63 deelnemers vormen samen een coöperatie. AGEM koopt de energie van de coöperatie. Het echte kostenvoordeel zit ‘m echter in het belastingvoordeel dat je krijgt via je energierekening.

Het is gebruikelijk dat de coöperatieleden ook hun energie gaan afnemen bij AGEM, maar dit is niet verplicht. Het voordeel van elektriciteit van AGEM is niet alleen dat je je eigen opgewekte groene stroom gebruikt, maar ook dat je hiermee bijdraagt aan regionale versterking. AGEM zorgt weer voor werkgelegenheid en is kritisch bij de selectie van haar partners: die moeten zoveel mogelijk uit de regio komen. Deze werkwijze voorkomt dat jaarlijks vele miljoenen euro’s ‘weglekken’ uit de Achterhoek.

Als je niet overstapt betaal je een eigen bijdrage aan de coöperatie, die AGEM anders voor zijn rekening neemt.

De postcoderoosregeling (Regeling verlaagd tarief) is voor 15 jaar gegarandeerd. Daarna zal het initiatief stoppen, maar dan zijn er wellicht weer nieuwe initiatieven mogelijk. De zonnepanelen zijn voldoende verzekerd en via een recht van opstal zijn de zonnepanelen in eigendom van de coöperatie. De lokale Coöperatie Zonkracht Hummelo U.A. is een officiële rechtspersoon, met een statuut, bestuur en ledenvergadering.