In het kort

Zonkracht Hummelo is een initiatief waarbij mensen zonnepanelen bezitten: niet op hun eigen dak, maar gezamenlijk op een (groot) dak in Hummelo of omgeving. Al deze mensen zijn lid van de coöperatie. De coöperatie heeft drie installaties met zonnepanelen geplaatst op de stal van IJsboerderij ‘De Steenoven’ (Ronald Pelgrom en Petra Boomsma), naast de al aanwezige eigen zonnepanelen. Een tweede dak hebben we gevonden bij Boerderij Holsen (Henk en Olga Oosterink) aan de Broekstraat. Het derde dak vonden we destijds bij Van Bommel Beef in Toldijk (Jeroen en Annerie van Bommel). Hun boerderij is in 2023 verkocht aan de Familie Smit. Het project voerden we uit in samenwerking met de AGEM. De AGEM bestaat in de toenmalige vorm niet meer. Inmiddels doen we veel samen met de rechtsopvolger Streekenergie.

De keuze voor zonnepanelen op een centraal dak kan voor mensen aantrekkelijk zijn als je wel zonne-energie wilt opwekken, maar zonnepanelen niet passen of mogen op je eigen dak.

Onze coöperatie kent tussen de 60 en 70 leden . Energie VanOns koopt de energie van de coöperatie. Van deze opbrengsten houden we de coöperatie draaiende. Eventuele winst keren we uit aan de leden. Het echte kostenvoordeel zit ‘m echter in het belastingvoordeel dat leden krijgen via hun energierekening.

De meeste coöperatieleden nemen hun eigen energie weer af via Streekenergie dat de Achterhoekse wederverkoper is van Energie VanOns, maar dit is niet verplicht. Het voordeel van elektriciteit van Streekenergie is niet alleen dat je je eigen opgewekte groene stroom gebruikt, maar ook dat je hiermee bijdraagt aan regionale versterking. Streekenergie zorgt weer voor werkgelegenheid en is kritisch bij de selectie van haar partners: die moeten zoveel mogelijk uit de regio komen. Deze werkwijze voorkomt dat jaarlijks vele miljoenen euro’s ‘weglekken’ uit de Achterhoek.

Als je niet overstapt betaal je een eigen bijdrage (voor een maatschappelijk fonds) aan de coöperatie, die Streekenergie voor zijn rekening neemt voor leden die klant bij hen zijn.

De postcoderoosregeling (Regeling verlaagd tarief) is voor 15 jaar gegarandeerd. Daarna zal het initiatief stoppen, maar dan zijn er wellicht weer nieuwe initiatieven mogelijk. De zonnepanelen zijn voldoende verzekerd en via een recht van opstal zijn de zonnepanelen in eigendom van de coöperatie. De lokale Coöperatie Zonkracht Hummelo U.A. is een officiële rechtspersoon, met een statuut, bestuur en ledenvergadering.