Vragen voor leden

Moet ik de waarde van mijn certificaten opgeven bij de Inkomstenbelasting?
Ja, de waarde van je certificaten vallen in box 3. Het gaat om de waarde van de certificaten op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. Ben je dus in april ’21 je aangifte aan het doen, dan kijk je naar de waarde van je certificaten op 1 januari 2020. De actuele waarde van je certificaten vind je hier.

Naast de actuele waarde van de certificaten kan de winstdeling uit de coöperatie ook nog in box 2 vallen, maar dat is alleen van toepassing bij leden die een aanmerkelijk belang in de coöperatie hebben ( > 5% ). Dat geldt dus alleen bij 35 certificaten of meer.

Hoe bepaal ik de actuele waarde van mijn certificaten?
Een globale waardebepaling kun je hier vinden. In dit overzicht is rekening gehouden met een lineaire economische afschrijving over 15 jaar. Daarnaast is rekening gehouden met een technische afschrijving omdat de panelen elk jaar ongeveer 0,5% minder opbrengen door slijtage. De actuele waarde is van belang als je de certificaten verkoopt (o.a. bij verhuizing of overlijden) en bij de jaarlijkse inkomstenbelasting.
NB. Bij deze waardebepaling is nog geen rekening gehouden met de eventuele kosten van verwijdering van de installaties na 15 jaar! Mochten alle dakeigenaren verwijdering wensen, dan betekent dit ongeveer 3 x € 15.000 aan kosten voor de coöperatie.